Ορφανά

Ορφανά

«Ορφανά» του Ντέννις Κέλλυ

Το βραβευμένο, επίκαιρο έργο του Ντένις Κέλλυ από τη Θεατρική Ομάδα Οινοφύτων «Δημοσθένης Λιάπης» στη Θεατρική Σκηνή Οινοφύτων.

Ένα σπίτι. Μια οικογένεια. Ένα ζευγάρι: ένας άνδρας και μία γυναίκα. Ο αδερφός της. Τρεις άνθρωποι που μέχρι το τέλος του έργου θα ανακαλύψουν τι σημαίνει όριο και πώς ξεπερνιέται.

«Ποια ορφάνια τελικά μας στοιχειώνει περισσότερο; Ποια ορφάνια είναι περισσότερο απειλητική για τη ζωή μας; Αυτή της απώλειας από τον θάνατο και εκείνη της εγκατάλειψης από την ίδια την οικογένεια ή της παραπλάνησης ενός κοινωνικού συστήματος που υπόσχεται και μετά εγκαταλείπει;»

Η παράσταση είναι κατάλληλη άνω των 15 ετών.

Ένα νεαρό ζευγάρι, η Έλεν και ο Ντάνι ετοιμάζονται να καθίσουν για ένα ξεχωριστό δείπνο, όταν ο Λίαμ, αδερφός της Έλεν, εμφανίζεται αιφνιδιαστικά στην πόρτα τους γεμάτος αίματα. Διακόπτει το ρομαντικό δείπνο του ζευγαριού με μια ιστορία για την απρόκλητη, παράλογη επίθεση σε ένα παιδί στο δρόμο. Μέχρι τη στιγμή που η ιστορία του αρχίζει να παίρνει διαφορετικές εκδοχές.

Το έργο διερευνά την ατομική ευθύνη και την κοινωνική συνείδηση του καθενός μας, όταν βάλλεται άμεσα ή έμμεσα η οικογένειά μας και τα κεκτημένα της στις ολοένα και περισσότερο πτωχευμένες ηθικά κοινωνίες μας.
Πόσο λεπτή μπορεί να είναι η γραμμή που μας χωρίζει από την κάθε παραβατική συμπεριφορά, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικά μας παιδιά; Και τι άλλο εκτός από το κενό μπορεί να εδραιωθεί, όταν και όποτε η ηθική παραβιάζεται, προκειμένου να προστατεύσει τα κεκτημένα μιας οικογένειας; Τι είδους αντίσταση να προβάλλουν και ποιες επιλογές έχουν για να συνεχίσουν τη ζωή τους; Στο τέλος όλοι και όλα έχουν αλλάξει και μαζί με αυτούς και εμείς ενδεχομένως, ως θεατές. Ερωτήματα που αποδέχονται αντιφατικές απαντήσεις και ηθικά διλήμματα που θα μείνουν μετέωρα.
Και μετά τι, πως συνεχίζουμε;

Ένα ψυχολογικό θρίλερ γύρω από τη βία και το ρατσισμό σήμερα.
Μήπως στην προσπάθειά μας να περιχαρακώσουμε τα όριά μας προκειμένου να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους δικούς μας από τους «άλλους», γινόμαστε από θύματα θύτες; Μήπως ο ρατσισμός κι η εγκληματικότητα όταν χτυπάνε την πόρτα μας, μας μεταμορφώνουν σε ό,τι περισσότερο φοβόμαστε και μισούμε;

Τα «Ορφανά» δεν πουλάνε μηνύματα. Η πλοκή τους είναι ρευστή, οι χαρακτήρες τους μπερδεμένοι, όπως κι εμείς. Ό,τι ξεκινά σαν τυπικό οικογενειακό δείπνο εξελίσσεται σαν ταξίδι αυτογνωσίας για τον καθένα από τους τρεις πρωταγωνιστές, με το κοινό ταυτόχρονα παραδομένο στη δίνη των αγωνιών τους. Η βία ανεβαίνει στο σανίδι και η τυραννία των συγγενικών δεσμών δοκιμάζει την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας και την ατομική ευθύνη απέναντι στους παραδεκτούς κανόνες της ηθικής.
Όταν όλα τα χαρτιά ανοίξουν, το δίλημμα είναι απλό: Τι προέχει;
Οι οικογενειακοί δεσμοί και η συσπείρωση απέναντι στον φόβο των «έξω» και των «ξένων» ή μήπως η ηθική ευθύνη της καταγγελίας ενός έκνομου περιστατικού;
Λίαμ, Έλεν και Ντάννυ. Τρεις άνθρωποι σε αναζήτηση των ορίων τους και του σταδίου που ακολουθεί την πτώση των φραγμών.
Θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα μας.

Ένα έργο, με το οποίο κάθε θεατής θα πρέπει τελικά να αναμετρηθεί έστω μια φορά.

ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ : Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου – ώρα 20:00’.

Απόδοση – Σκηνοθεσία : Δημήτρης Θεοδώρου

Παίζουν: Δημήτρης Θεοδώρου – Κωνσταντίνα Βοργιά – Βασίλης Κερασιώτης

Φωτισμοί : Γιώργος Γανώσης
Σκηνικά – Κοστούμια : Θεατρική Ομάδα Οινοφύτων «Δημοσθένης Λιάπης»
Φωτογραφίες : Γωγώ Θανασάκη
Μουσική επιμέλεια : Δημήτρης Θεοδώρου

Παραστάσεις:

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 – ώρα 20:00’μ.μ.

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 – ώρα 20:00’μ.μ.

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023 – ώρα 20:00’μ.μ.

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023 – ώρα 20:00’μ.μ.

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023 – ώρα 20:00’μ.μ.

Την Παρασκευή 06 Οκτωβρίου ΔΕΝ θα έχουμε παράσταση.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.